Fordított tükör

Fordított tükör

Codreanu

2021. június 29. - Frederick2

corneliu_zelea_codreanu.jpg

TORZÍTOTT SZÖVEG

 

Codreanu

 

Nem kellett hozzá sem feljelentés, semmilyen konkrét esemény, hogy a kiadó akkori igazgatója ne akarja kiadni Corneliu Zelea Codreanu életrajzát. Hiszen Fekete Éva Codreanu-életrajza egy olyan emberről szólt, aki egész életében fasisztának vallotta magát, de minden csalódása és tévedése közepette is hitt abban, hogy a fasizmus csak a társadalom mély, demokratikus átalakulása révén, azzal együtt valósulhat meg.” (Kőszeg Ferenc)

 

A csend törvénye: beszélj keveset. Csak azt mondd, ami kell. Csak akkor, amikor szükséges. Ékesszólásod a tettek legyenek, ne szavak. Te bevégzel: beszéljenek csak mások.“ (itt a philosopher elmorzsol egy könnycseppet, majd folytatja a bölcseletet.) Már önmagában az is a lehetetlen megkísértése, hogy keveset beszélve akár csak megvillantsuk Codreanu egyetlen gondolatát is. Arról pedig végképp le kell tennünk, hogy keveset beszélve kifejtsük a fenti tézist. Akárhogy is van, érdemes kiindulni Codreanu aforizmájából. „Egy spirituális légkört, egy erkölcsi légkört fogunk teremteni, amelyben a hősi ember megszülethet és boldogulhat. E hős fogja a népet a nagyság útján vezetni. (itt a philosopher megint letöröl az arcáról egy könnycseppet, majd az orrát is kifújja, a taknyos papír-zsebkendőt pedig elegáns mozdulattal beledobja a kukába.) Így hangzik az a gondolat, ami Corneliu Zelea Codreanut végigkíséri egész rövid életén. A gondolat maga első ránézésre szűken vett spirituális és morális problémának tűnik, igaz, már rögtön egy lehetséges politikai programnak is tekinthető. Állításunk az, hogy valójában Corneliu Zelea Codreanu filozófiájának alapvetése és az életpálya tekinthető úgy is, mint az erre a problémára adható megoldások fellelése iránt érzett szükséglet kielégítésének meg-megújuló kísérlete.” (Kardos András)

 

Én hiszek a fasizmusban és a demokráciában!

Én hiszek Corneliu Zelea Codreanu-ban!

 

(És még 15 korsó sör sem kell hozzá, hogy ilyeneket ordibáljak a szobám magányában. Vagy egy Orbán-ellenes tüntetésen.)

 

EREDETI SZÖVEG

 

https://moly.hu/konyvek/fekete-eva-lukacs-gyorgy

A bejegyzés trackback címe:

https://forditott-tukor.blog.hu/api/trackback/id/tr5216607640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása